Ekonomiprogrammet

För dig som är intresserad av företagande och att utveckla dina idéer.

Ekonomiprogrammet (EK) är ett högskoleförberedande program som fokuserar på företagande och utveckling i olika former. I utbildningen får du lära dig om alla de delar som hör till företagande, från historiska förhållanden, till utveckling och marknadsföring av nya produkter och dessutom samspelet mellan individ, företag och samhälle. Det innebär att vi kan undersöka vad som krävs för att ett företag ska lyckas, men att vi också analyserar och bedömer juridiska problem, både för privatpersoner och företag.

Som elev på ekonomiprogrammet får du starta och driva ditt eget UF-företag, antingen själv eller tillsammans med några andra. Här får du utveckla din kreativa förmåga, din samarbetsförmåga, ta ansvar och uppleva hela resan från idé till förhoppningsvis framgångsrikt företag!

Vi tycker också att det är viktigt med lärande utanför skolan. Det tar vi del av genom projekt både på och utanför skolan, till exempel i samarbete med lokalt näringsliv, studiebesök och genom olika event.

Inriktning Ekonomi

På Skvadern finns en inriktning på Ekonomiprogrammet. Då ekonomi-inriktningen hos oss innehåller en stor bredd och kan ge djup inom många olika områden så är vi i dagsläget inte behov av fler inriktningar. 

Många valbara kurser

Om du går ekonomi finns mängder av kurser att välja till din utbildning. Några populära val just nu är kriminologi, grafisk kommunikation och språk.

Projekt

Vi driver projekt varje termin, från mindre (ex. Souvenirprojektet där eleverna tog fram prototyper för souvenirer typiska för Sundsvalls stad) till riktigt stora (jobbat som volontärer vid alpina VM i Åre).

Ung Företagsamhet

Hos oss får man läsa en extra kurs i entreprenörskap som ger mer tid till UF och projekt. Att jobba tillsammans från idé till resultat är något vi verkligen gillar.

Vanliga frågor om Ekonomiprogrammet

Vad är typiskt för Ekonomiprogrammet på Skvadern?

Ekonomiprogrammet fokuserar på projekt och på Ung företagsamhet. På Skvadern jobbar alla ekonomielever med UF. Vi driver projekt varje termin, från mindre (ex. Souvenirprojektet där eleverna tog fram prototyper för souvenirer typiska för Sundsvalls stad) till riktigt stora (jobbat som volontärer vid alpina VM i Åre). Hos oss får man läsa en extra kurs i entreprenörskap som ger mer tid till UF och projekt. Att jobba tillsammans från idé till resultat är något vi verkligen gillar.

Läser man mycket matte på Ekonomiprogrammet på Skvadern?

Hos oss på Skvadern läser alla elever ekonomi-inriktningen och därmed läser alla Ma1b, Ma2b och MA3b, alltså matte under alla tre åren. Det ingår också en del matte i ekonomikurserna. Vi gör mycket för att hjälpa eleverna genom att ibland ha två lärare per kurs och matte-stuga på lunchtid, men ni som elever måste förstås vara villiga att jobba och lägga tid på matten när ni väljer Ekonomiprogrammet.

Kan jag läsa vidare till jurist efter gymnasiet?

Om du vill läsa juridik på universitetet kan du gå vilken högskoleförberedande utbildning som helst. På Skvadern har vi ekonomi-inriktningen, men du läser ändå kursen Privatjuridik och har också möjlighet att välja kursen Kriminologi. Det är bra kurser om man vill lära sig mer om brott, straff och juridik.

Kurser på ekonomi-inriktningen

Här ser du vilka kurser som ingår om du läser Ekonomiprogrammets ekonomi-inriktning.

Gymnasiegemensamma kurser = läser alla på programmet (hela klassen)
Karaktärskurser = läser alla på programmet (hela klassen) 
Inriktnings kurser = det som du på ekonomi-inriktningen på Skvadern läser (hela klassen)
Valbara kurser = där du kan påverka vad du vill läsa själv (olika grupper beroende på val)

100 poäng motsvarar en vanlig kurs som du läser under en termin och totalt ingår 2500 poäng. 

Gemensamma kurser
0

Engelska 5
Engelska 6
Historia 1b
Historia 2b
Idrott och hälsa 1
Matematik 1b
Matematik 2b
Naturkunskap 1b
Samhällskunskap 1b
Samhällskunskap 2
Svenska 1
Svenska 2
Svenska 3
Gymnasiearbete

Karaktärskurser
0

Företagsekonomi 1
Privatjuridik
Psykologi 1
Moderna språk

Inriktning
0

Företagsekonomi 2
Entreprenörskap
Entreprenörskap & företagande
Matematik 3b
Ledarskap och organisation

Valbara kurser
0

Programfördjupningskurs
Individuellt val
Individuellt val

Läs mer om de valbara kurserna här.